Έκυπνη κινητικότητα

Προς το παρόν, παρέχεται πρόσβαση στο βόρειο και στο νότιο μέρος του νησιού με δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα υπάρχοντα περιορισμένα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν κυκλοφορούν το βράδυ, ενώ οι επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων λειτουργούν μόνο τους θερινούς μήνες.

Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιόκτητα οχήματα. Επομένως, η προβλεπόμενη υλοποίηση των νέων καινοτόμων υπηρεσιών κινητικότητας, όπως τα μοιραζόμενα αυτοκίνητα και τα σταθμευμένα μοιραζόμενα αυτοκίνητα, είναι ένας από τους βασικούς στόχους του έργου.

Πρώτον, τα παραδοσιακά δημόσια μέσα μεταφοράς θα μετατραπούν σε μια υπηρεσία μοιραζόμενων οχημάτων, η οποία θα χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρικά μίνι-βαν κατά παραγγελία. Αυτά τα ηλεκτρικά μίνι-βαν θα κυκλοφορούν στο νησί ανάλογα με τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών, με ευέλικτο τρόπο. Ολόκληρο το νησί θα είναι για πρώτη φορά προσβάσιμο σε όλους με δημόσια μέσα μεταφοράς, ολόκληρο το 24ωρο. 

Δεύτερον, μέρος του υπάρχοντος δικτύου εποχιακής ενοικίασης οχημάτων θα αλλάξει και θα μετατραπεί σε ένα ευέλικτο δίκτυο μοιραζόμενων οχημάτων που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο. Αυτό θα λειτουργεί σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους σε όλη τη διάρκεια του έτους, επιτρέποντας σε κατοίκους και επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στην κινητικότητα και σε οχήματα ανά πάσα στιγμή. Για πρώτη φορά, θα παρέχεται μια εναλλακτική λύση στην κατοχή ιδιόκτητου οχήματος: ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα και σκούτερ θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς διάσπαρτους σε όλο το νησί.

Χάρη στην έξυπνη κινητικότητα κατά παραγγελία, η πρόσβαση σε κάθε είδους υπηρεσίες κινητικότητας θα είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή: από την καθημερινή μεταφορά στην εργασία ή το σχολείο μέχρι οικογενειακές εξόδους, αγορές και βραδινές εξόδους σε εστιατόρια και μπαρ. Οι τουρίστες θα μπορούν να ανακαλύψουν το νησί με τις υπηρεσίες κινητικότητας κατά παραγγελία και να επιστρέφουν στο ξενοδοχείο τους τη νύχτα, με ασφάλεια και ευελιξία. Η κράτηση θα είναι απλή και γρήγορη μέσω ενός app κινητικότητας.

Ταυτόχρονα, το τοπικό αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα και η συνολική ποιότητα ζωής θα βελτιωθούν ουσιαστικά. Το νησί θα εξελιχθεί σε έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό όπου η βιωσιμότητα θα είναι πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να κερδίσει την έγκριση των τουριστών με περιβαλλοντική συνείδηση.