Ηλεκτροκίνηση οχημάτων

Ένας βασικός στόχος του έργου είναι η σταδιακή υποκατάσταση του υπάρχοντα στόλου οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά οχήματα: από τα μέσα μικρο-κινητικότητας μέχρι επιβατικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα και ελαφριά επαγγελματικά οχήματα.

Συνολικά, περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα αντικατασταθούν με περίπου 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και, σε αυτό το πλαίσιο, θα υλοποιηθούν συνολικά 60 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης στο νησί. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αντικατάσταση οχημάτων που χρησιμοποιούνται για δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, ο Δήμος και η Πολιτική Αεροπορία.

Πρόγραμμα E-Astypalea

Το Ε-Astypalea είναι ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που προάγει την πλήρη ηλεκτροκίνηση του ιδιόκτητου στόλου οχημάτων του νησιού, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα συμβατικά οχήματα με ηλεκτρικά οχήματα.

Ο στόχος-κλειδί του προγράμματος είναι να καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα μια ελκυστική επιλογή για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Αστυπάλαιας. Ένας ακόμα στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της εγκατάστασης έξυπνων φορτιστών σε ιδιωτικές κατοικίες και χώρους εργασίας, καθώς και η υποστήριξη της απομετάλλωσης (scrappage) παλαιών οχημάτων.